Вашата керамична къща e4 няма да е първата по рода си, но пък с нея ще сте една крачка пред другите. Вече има изградена и напълно функционираща къща в град Цветл, в Северна Австрия. Семейството, което реши да построи първата керамична къща е4 в Европа доказа на практика, че решението им е било мъдро и че концепцията е възможна на съвсем практично ниво, а не просто на теория. Вие може да сте следващите.
  
 

Къща е4 реализирана

100% възобновяема енергия

Керамичната къща e4 в Цветл може да функционира със 100 % възобновяема енергия. От една страна тя разполага със слънчева енергия, от друга е снабдена с ултрамодерна и съответно високоефективна отоплителна система на дърва. Високоефективната слънчева енергия се добива със соларни панели и соларен резервоар за съхранение на топлинната енергия, съдържащ хиляди литри вода, която се използва за отопление и топла вода. Тъй като керамичните тухли регулират стайната температура по естествен път, няма нужда от сложна климатична система.

Микроклимат

Максимално благоприятният микроклимат се постига чрез система за стенно отопление. Освен подовото отопление в къщата се използва и система за стенно отопление, разработена от Винербергер и Пайплайф. Подобно на подовото отопление, тя представлява система, която излъчва топлина през голяма повърхност.

Произвеждайте собствено електричество!

С мощната фотоволтаична система къщата произвежда собствено електричество. В първата керамична къща къща е4 фотоволтаичната система на Винербергер произвежда 6,5 kW годишно чрез фотоволтаици с площ от 48 m2.
 

Факти и цифри

 
Застроена площ 203 m2
Необходима енергия за отопление 32,10 kWh/m2/a
Общо количество потребна енергия 71,38 Wh/m2/a
Общо количество произведена енергия 73,78 Wh/m2/a
CO2 емисии -0,91 kg CO2/m2/a
 

Енергийна и отоплителна система

Слънчеви панели 48 m2
Фотоволтаична система 6,5 kWp
Воден резервоар 9,580 l
Бойлер на дърва 40 kW
Подово отопление всички стаи
Стенно отопление всички стаи
 

Строителни материали в групата на Винербергер

Външни стени Porotherm
Вътрешни стени Porotherm
Подови керамични елементи Porotherm
Фасадни тухли Terca
Керамични фасадни панели Argeton
Керемиди TONDACH
Бетонни павета Semmelrock
 

Щастливо семейство къща е4

Райнер и Бианка са собственици на първата керамична къща е4 в Европа. Те са очаровани от съчетанието на енергийна ефективност, високо качество на живот и рационално използване на природните ресурси.
 
„Страхотно е да произвеждаме повече енергия, отколкото ни е необходимо.”
Райнер Лугауер
 
„Благодарение на керамичните строителни материали се радваме на здравословен климат в дома си!”
Бианка Лугауер

Свързани статии