Sofia Tech Park - научно-технологичният парк

Sofia Tech Park
Иновациите, високите технологии и дигитализацията, приложната наука в България имаха нужда от място, където да бъдат развивани. Проектът за изграждането на един научно-технологичен център у нас е дългоочакван и искан. Sofia Tech Park се финансира чрез Европейския съюз и бихме могли са кажем, че нашите керамични блокове Porotherm са една от основите за изграждането му.

Архитект
София Тех Парк АД
Местоположение
град София, бул. „Цариградско шосе“ 111
Реализация
2015
Предназначение
Обществена сграда
РЗП
245 000 m²
Модел тухла
Porotherm 25 N+F Light

Къде?

Sofia Tech Park е разположен на ключово място в София на пешеходно разстояние до бул. „Цариградско шосе“. Локацията му позволява бързото стигане (пеш, с велосипед, с личен или градски транспорт) до най-големите научни институти в столицата - СУ „Св. Св. Климент Охридски“, Техническия университет, Медицинския университет и Българската академия на науките.

Защо?

Sofia Tech Park, още известен като TIN (Technology and Innovation Network), е първият научно-технологичен парк не просто в София, а в България. Предвидено е там да се обособи платформа за обмен на знания, умения и идеи между всички представители на научните среди, бизнеса, държавата и обществото.

Какво?

Sofia Tech Park e съвкупност от пет сгради:
  • Лаборатории – комплекс с няколко звена.
  • Инкубатор – креативно споделено пространство за малки и средни бизнеси. Сградата представлява реконструкция на по-стара такава и е отличен пример за това как може да се оптимизира пространството. На територията му има както зали с работни места, така и зони за общуване, места за игри и почивка.
  • Иновационен форум – място за организиране на локални и международни конференции, форуми, семинари и обучения.
  • Музей (Експериментариум) - център за посетители, където науката и технологиите стават интересни за всеки.
  • Етажен паркинг – капацитетът му е 500 автомобила. Стимулира се използването на електрически автомобили, като София Тех Парк отскоро е част от зоните за паркирането им.

Свързани статии