Шарената книжарница на ъгъла

Книжарница на ъгъла
Представяме още една от нашите референции - книжарницата очаква посетители и е достъпна за всеки

Архитект
арх. Светлана Ангелова Вълева и арх. Васил Любомиров Вълев
Местоположение
Севлиево, ул. „Стара планина” № 71
Период на реализация
2013 - 2014
Предназначение
Обществена сграда
РЗП
601.87 m²
Модел тухла
Porotherm 38 N+F Hi

Ако сте били в град Севлиево, навярно сте виждали ъгловидната постройка на ъгъла на ул. „Стара планина“ – красива китна обществена сграда, която привлича погледи с цветната си фасада. Освен с фасадата си, тя е интересна и с архитектурното решение за цялостната конструкция.

На ъгъла

Първите два етажа са търговски, включващи книжарница, третият е за офиси на фирма „М Прес” ООД, а четвъртият – складов. Акцентът е местоположението: на ъгъла между двете улици, където е и основният вход. Този ъгъл интересен архитектурен елемент, който „отваря” сградата, редувайки неутралния сив цвят на фасадата и остъкляването с пъстрите цветни елементи на подпрозоречните первази. Това цветово решение отговаря на основното предназначение на обекта - книжарница.

Оползотворяване на пространството

Площта е ограничена и това налага оптимизиране на ресурсите – цялото пространство е оползотворено. Вътре няма ескалатор – връзката между двата етажа на книжарницата е рампа. Освен за придвижване, тя  служи и за търговска площ, по която са подредени стелажи. Така неусетно, докато разглежда стоките, потребителят се озовава на втория етаж.
 
Офисите на третия етаж са еднопространствено помещение, като отделните работни места са преградени с остъкляване. На четвъртия, последен етаж е складът на търговския обект. Върху покрива, който също е използваем, има панорамна тераса с изглед към града и върховете на Стара планина.

Конструкция и материали, радващи окото

Конструкцията на сградата е стоманобетонна, безгредова. За изграждането ѝ са използвани съвременни естествени материали като керамичните блокове Porotherm 38 N+F Hi. Те постигат и високата топлоизолация на стените.
 
A отвън?
Що се отнася до фасадата, тя представлява минерална мазилка със сив неутрален цвят – в синхрон с дограмите и остъкляването.
 
Цветните хоризонтални елементи на подпрозоречните парапети, оформящи ъгъла на сградата, радват окото. Характерната визия на сградата се подчертава още и от изграденото ефектно осветление за през нощта.

Свързани статии