Паропропускливи подпокривни фолиа – скритият щит на дома ни

Мъже покрив Tondach
Сряда вечер. Прибираме се уморени от работа и бързаме да сготвим нещо за вечеря, което да остане и за другия ден – за да не се налага всяка вечер да прекарваме в кухнята. Привършваме с готвенето и хапването и покриваме с фолио остатъка от храната за утре. Така ще я предпазим от овлажняване или изсъхване и ще я съхраним за по-дълго.

Свикнали сме да запазваме храната си в добро състояние с помощта на фолио, но е важно да знаем, че по аналогичен начин може да съхраним и покрива на дома си.
 
Дългият живот на един покрив зависи от всички негови елементи. За да функционира перфектно той, е важно те да си взаимодействат и да работят в синхрон. Покривната система Tondach e най-доброто решение за постигането на дълготраен, качествен покрив, който да е и добра инвестиция. Паропропускливото фолио е неин ключов компонент. То предпазва покрива от влага, като му позволява да „диша“ и подобрява микроклимата в подпокривното пространство.

Две ключови функции:

 • Водонепропускливост: фолиото се явява щит на покрива, който го пази от проникване на вода от вън - дъжд, сняг.
 • Паропропускливост: фолиото позволява водните пари, генерирани от естествената човешка дейност (като например готвене в сряда вечер), да напуснат подпокривното пространство.
 
Фолиата са трислойни – двата външни слоя са за механична защита, докато средният е активен.

Ключова е неговата структура, напр. микропорьозна мембрана. При нея процесът на преминаване на водните пари е пасивен - посредством конвекция.

Съществуват обаче и фолиа, чийто среден слой е монолитна мембрана. При нея водните пари се транспортират по химичен път – чрез дифузия (всмукване). Тези фолиа гарантират много добра паропропускливост дори и при малки наклони на покривите.
 
В портфолиото на Tondach има три вида паропропускливи подпокривни фолиа. Да ги разгледаме отблизо.

Паропропускливо подпокривно фолио FOL S

 • То е с водоплътност от висок клас, запазва характеристиките си и при стареене
 • С тегло – 145 g/m2.
 • Термичната устойчивост на фолиото е в широк температурен диапазон: от -40˚С до +80˚С.
 • Притежава висока UV защита, гарантираща дълготрайността на фолиото.
 • Активният среден слой на фолиото е микропорьозна мембрана - отвеждане на водните пари чрез конвекция. За целта е необходимо да се осигури вентилационно пространство, в което да се осъществи движението на въздуха – така той подпомага извличането на водните пари през мембраната. Много е важно вентилирането да се оразмери правилно.

Паропропускливо подпокривно фолио FOL K - със самозалепващи ленти

То притежава техническите характеристики на фолиото FOL S, но с едно важно подобрение – самозалепващите ленти. Благодарение на тях връзката между отделните ролки на фолиото е много по-лесна за изпълнение, фолиото е по-сигурно и водоплътно и гарантира по-добра защита на подпокривното пространство.

Паропропускливо подпокривно фолио FOL MONO – с монолитна мембрана

 • То е с водоплътност от най-висок клас и качествата му се запазват при стареене.
 • Високо тегло – 180 g/m2.
 • Термична устойчивост: от -40˚С до +100˚С.
 • Висока UV защита.
 • За разлика от предните две фолиа, активният среден слой на това е монолитна мембрана – осигурява отвеждане на парата чрез дифузия. В този случай преминаването и отделянето на водните пари е независимо от подпокривната вентилация.
 • Препаратите за третиране на дървесината не намаляват нейната ефективност.
 • FOL MONO e изключително подходящо за покриви с малки наклон (над 10о).

Tondach фолио
Състав на среден слой
Преминаване на водните пари
Паропропускливост
Подпокривно фолио FOL S
Микропорьозна мембрана
Конвекция
Много добра;
Зависи от вентилирането на покривната конструкция
Подпокривно фолио FOL K (със залепващи ленти)
Микропорьозна мембрана
Конвекция
Много добра;
Зависи от вентилирането на покривната конструкция
Подпокривно фолио FOL MONO
Монолитна мембрана
Дифузия
Изключително добра; Почти не зависи от вентилирането на покривната конструкция

Паропропускливите подпокривни фолиа са важно и необходимо допълнение към реализирането на цялостни покривни решения. Тяхната работа е незабележима, но ключова.  Спомнете си за това, когато пристъпите към реализацията на покрива на дома си.

Свързани статии