Нискоенергийна къща в подножието на Стара планина

Нискоенергийна къща в подножието на Стара планина
Красива къща с просторен двор, гледка към планината, спокойствие и връзка с природата. Намираща се в Карлово, в подножието на Стара планина, предлага на обитателите си не само удоволствието от гледката към околността, но и привилегията да живееят в нискоенергийна сграда. А положителният за околната среда ефект е бонусът, от който ще се възползваме всички ние.

Архитект
арх. Кунчо Стойчев Цилков
Местоположение
Карлово
Период на реализация
2013 - 2014
Предназначение
Еднофамилна къща
РЗП
198 m²
Модел тухла
Porotherm 25 N+F

Да се впише в околната среда

Парцелът е разположен в южната част на град Карлово, на една от основните исторически улици на града – ул. „Васил Левски“, непосредствено до площад-паметник „Васил Левски”. Карлово се намира в подножието на Стара планина, което създава усещането за характерна атмосфера и микроклимат на подбалканско селище. Всички околни сгради са строени в различни периоди. Те са ниски и със скатни покриви. На север се намира планината, а на юг има панорамен изглед към Карловската котловина.

Как е оползотворено пространството

Ограничената площ на парцела (235 кв.м.) е водеща при оползотворяване пространството на сградата.
 
Пешеходният вход е от високата част на сградата, а входът към гаража е от север. Дворът е повдигнат до нивото на дневната, образувайки своеобразна панорамна тераса.
 
Къщата има два етажа, като вторият е за посрещане на гости. Конструкцията на сградата е със зидове от керамични тухли Porotherm 25 N+F. Струва си да се отбележи успешното съчетаване на стандартните строителни технологии и ценова ефективност с изискванията на функционалната програма, комфорта на обитаване и високата енергийна ефективност.

Енергийна ефективност за пример

Сградата е проектирана като нискоенергийна и това дори преизпълнява изискванията на действащата нормативна уредба.
 
Всички основни помещения са обърнати в посока юг и изток – целта е максимално допускане на слънчевите лъчи през различните сезони. Площта и обемът на къщата са оптимизирани, за да се намали пространството за отопление. Помислено е и за разположението на прозорците – основна част от тях е на южната фасада. Така се събират слънчеви лъчи и се увеличава енергийната печалба. Всички помещения освен банята и дрешника на първия етаж са с естествено осветление.
 
Инсталациите са проектирани така, че енергийните разходи да са минимални. Осветлението e от енергоспестяващи (LED) осветителни тела с детектори за движение в двора и коридорите. Системата за битова гореща вода се подпомага от слънчев колектор с вакуумни тръби и бойлер. Изчислено е, че годишната консумация на електрическа енергия за отопление няма да надхвърля 2700 kWha.

"Художествена" архитектура

Основните визуални акценти са разчупената, но ясна покривна конфигурация и геометричният контраст на двата етажа. Те са вдъхновени не от друго, а от вида на отделните групи върхове в силуета на Стара планина. Креативно, нали?
 
Покривът е разделен на две части. Над първия етаж е едноскатен, а над втория - двускатен. Така се получава визуално увеличаване на пространството на двора и чудесна гледка към Стара планина.

А какво сподели с нас архитект Кунчо Цилков?

Причините да избера да работя с Porotherm са много. На първо място заради обмисления дизайн на цялата гама и отделните продукти. Достъпната и задълбочена техническа информация, съчетана с постоянното качество на продукта също бяха основни фактори. Разбира се от значение е и локалното производство, което влече след себе си нормални цени, пазарна наличност и сравнително малък въглероден отпечатък.
 
При работата ми с екипа най-силно впечатление ми направи лесната и изчерпателна комуникация, независимо от това, че фаза проектиране обикновено е далеч от договаряне на доставчик.
 
Първият ми досег с продуктите на Винербергер беше към 2008-ма година, когато участвах в проектирането на няколко магазина за търговска верига „Лидл“. Използването на керамични тухли Porotherm беше заложено като изискване в заданието, а за верига в такъв мащаб това не може да бъде случайно. Постепенно тези продукти започнаха да навлизат на българския пазар и станаха ежедневие в проектантската ми дейност.

Свързани статии