Голямата къща, построена с мисъл за природата

Къща с басейн

Архитект
арх. Радко Тодоров / ЕР ТЕ Консулт ООД
Местоположение
Гр. Пловдив, кв. „Прослав“
Период на реализация
2012 - 2013
Предназначение
Еднофамилна къща
РЗП
628.75 м2
Модел тухла
Porotherm 25 N+F, Porotherm 12 N+F

В България се строят големи къщи, без да се обръща достатъчно внимание на енергийната им ефективност, а опазването на околната среда не е важна тема. Хората са незаинтересовани, а строителните материали – скъпи и недостъпни.
 
Ако сте противник на тази теза, значи сме на едно мнение и говорим на същия език.
 
В случай обаче, че по-скоро подкрепяте това твърдение, то има как да ви убедим в противоположното. Тази еднофамилна къща в Пловдив е изградена от керамични тухли и е пример за това как може да се изгради голям дом за цялото семейство, който да отговаря на нуждата да се строи с мисъл за природата: качествено, икономично, енергийно ефективно.

Разходка в къщата мечта

Къщата е просторна и на две нива – за да има място за цялото семейство.
 
Влизайки през входната врата се озоваваме в коридора на партерното ниво. Вървейки през него достъпваме обширния хол с трапезария. Кухнята и складът за хранителни продукти са в непосредствена близост. От дневната може да се влезе още и в зимната градина. Тя е подходяща за почивка през всеки годишен сезон. Градината пък води към фитнес помещение със сауна. На първия етаж се намират още двете спални – за родителите и за гости.
 
Връзката между двата етажа е вътрешно стълбище. Изкачвайки се по него стигаме на горното ниво, където са спалните за децата. Взет е предвид и работният процес вкъщи – кабинетът горе предлага уединение и място за продуктивност. На терасата можем да се насладим на чист въздух и гледка към двора.
 
В двете части на двора има малък и голям басейн. Малката къща за барбекю е идеалното място за подготвяне на обяд или вечеря за гости. Цялата останала част от двора е с пешеходни алеи и озеленена. Тревните площи са един допълнителен плюс за енергийната ефективност на къщата.

С мисъл за природата

Изградена от керамични тухли Porotherm, тази къща не просто предлага достатъчно пространство за едно голямо семейство, но и е пример за това, как трябва да се строи. В днешно време, когато темата за опазване на околната среда става се по-актуална, можем да помогнем на природата и на себе си като градим с мисъл и с естествените керамични материали.

Свързани статии