ЖК "Св. Св. Киприян и Юстина" – кътче рай на земята

ЖК
ЖК "Св. Св. Киприян и Юстина” е кътче рай на земята, не само заради вътрешния си параклис, но и заради впечатляващата архитектура, съобразена с еко тенденциите…

Архитект
”Артекс Проект” ЕООД
Местоположение
Гр. София, жк „Младост 2” ул. „Свети Киприян”
Реализация
2016
Предназначение
Многофамилни сгради
РЗП
20 519.8  m²
Модел тухла
Porotherm 25 N+F Light, Porotherm 12 N+F

Кътче рай: място за работа, почивка, общуване, усамотение и духовност

„Св. св. Киприян и Юстина“ – хармонично единство на жилищни сгради, новоизграден парк и параклиса „Свети дух“. Отправна точка на жилищния комплекс е съзнанието, че добрата архитектура не е просто сръчността да се издигат постройки, а мисията и талантът да се създаде пространство, в което могат да се удовлетворят различните потребности на човека: работа, общуване, почивка, игра, духовност. Комплексът е със специален достъп (т.нар. затворен тип) и стимулира създаването на активна общност от хора, които споделят отговорността си за средата – жилищна и зелена.

Архитектурният принцип: естествени материали, природен дизайн

Сградните тела образуват впечатляващ архитектурен ансамбъл, в който запазват своята индивидуалност, но все пак са обединени от благородството на една класическа естетика. Цветовият дизайн, дължащ се главно на вложените естествени материали, се отличава с меки, характерни за природата нюанси, които вписват хармонично сградите в средата им. Тяхната ориентация следва възхитителната панорама към Витоша, която според новия устройствен план на района, непредвиждащ бъдещо строителство, ще бъде винаги пред погледа на обитателите. Със своето подчертано присъствие стъклото не само осигурява оптимален достъп на слънчевите лъчи, но и олекотява визията на сградите, създава усещане за въздушност и простор. Където природата е най-щедра, архитектът трябва да има фино чувство за мярка – това е ръководещата мисъл в проекта и тя ражда класата на дискретната елегантност.

В крак с еко тенденциите

„Св. св. Киприян и Юстина“ има концепцията на еко комплекс: да предоставя здравословна среда на обитателите при поддържане и умножаване на зелените площи в района. Природосъобразният начин на живот е заложен в подбора на висококачествени материали с доказан произход, щадящите средата строително-монтажни работи, енергоспестяващия принцип на експлоатация на жилищата.

Свързани статии