Творчество и многообразие в забележима сграда

сграда с фасада от керемиди
Многофункционална обществена сграда Zonneboom, Дутинхем © Ruud Peijnenburg

Чрез нежната игра на цветове керамичният покрив става част от зеленината. Контрастът между цвета на небето над квартал Оосълд и цвета на новата мултифункционална обществена сграда Цонебуум (Zonneboom) създава очарователен спектакъл. Сградите в района на Дутинхем са напълно обновени, като се е обърнало специално внимание на тази мултифункционална обществена сгради. Тя е така ефектна благодарение на хилядите керамични керемиди.
 

Проект
Многофункционална обществена сграда Zonneboom,
Дутинхем, Холандия
Реципиент Място Woondiensten (Sité Woondiensten)
Архитект Архитекти Дрост & ван Веен
Модел керемиди Eijsenberg Biber - пет специално произведени цвята

Комбиниране на много нужди и желания

„Цонебуум“ (Zonneboom), което препраща към „ярко дърво“, е многофункционална обществена сграда, която включва две основни училища, спортни съоръжения, детска градина, следдипломна работа и отделни зали за отдаване под наем. Архитекти Дрост & ван Веен са ангажирани с проекта и трябва да вземат предвид не само правоъгълния парцел, но и желанията на общината.

Традиционна форма на покрива

Симоне Дрост си спомня предизвикателствата на проекта: "Кварталът беше разделен на две части и искахме новите съоръжения да бъдат по-интегрирани. Сградата се намира в зелен район, построен през миналия век. Типичната рязка форма на покривите в района на Ооселдсе представлява интересна архитектурна особеност, поради което искахме „Цонебуум“ да бъде построен по този начин. “Трудно е това желание да се комбинира с проекта", обяснява архитектът: Този тип остър висок покрив изисква много квадратни метри, а това е скъпо за покриване. Искахме да направим нещо с формата на покрива, но все пак да бъде плоска. Разбира се, обърнахме внимание на материала: керамика. "

Забележима сграда

Формата на сградата е сложна и е трудно да се използва различен материал за една от фасадите. В центъра на сградата ярко оцветено стълбище води до различните етажи. Основната зала е по-ниска от другите нива. Симоне Дрост казва: "Избрахме монолитна сграда, която наистина да е център на района. За фасадата искахме забележими и трайни материали, които да пасват идеално на сградата ".
 
Като се има предвид кои се предпочитаните в Ооселдсе, комбинацията от зидария и плочки изглежда очевидна, но архитектите се опасяват, че сградата няма да контрастира достатъчно с вече съществуващите сгради и тротоари, които са изработени от тухли и павета. Така те поемат в друга посока и избират керамични керемиди, които съответстват на цветовете на зелените площи. Самият избор на цвят и модел също е сложен процес, тъй като са дестилирани пет цвята и три прозрачни структури. Така се създава палитра от зелено, сиво и бяло. Ефектът е доста добър, особено благодарение на сенките на плочките Бибер, които осигуряват едно олекотяване на сградата.
 
"Цветът на фасадата варира в зависимост от времето. А то има и склонност да оцветява прозорците", казва Дрост. Входовете, прозорците и ъглите на сградата са подчертани от бяла рамка и използването на друг шаблон на керемидите. Като декоративен елемент е избран мотивът на листата. "Листата правят директна препратка към зелените площи", казва архитектът Веен Веен. Като се погледне от разстояние, мотивът на листа става по-ясен, докато формата на плочките отслабва. "Това е една много забележима сграда, която усещаме. От разстояние изглежда много различно. Фасадата получава трето измерение благодарение на постепенното натрупване" - една част от плочката е под другата плочка.

Свързани статии