Сградата ''Далия'' – аристократичен дизайн и енергоспестяване

Сградата Далия

Архитект
Евроарх – Люблена Пунчева ЕТ
Местоположение
град София, кв. Лозенец, ул. "Кораб планина" 36
Реализация
2015
Предназначение
Многофамилна сграда
РЗП
1197 m²
Модел тухла
Porotherm 25 N+F, Porotherm 12 N+F

Локация

„Далия“ се намира в аристократичния софийски квартал „Лозенец“ – в най-тихата му и зелена част, в самото сърце на стара София. Освен удобна локация, сградата предлага на обитателите си и релаксираща атмосфера и уют, постигнат с най-добрите на пазара продукти и технологии.

Дизайн

Кварталът е сравнително стар и завършената през 2015г. сграда изпъква сред по-старите блокове и многоетажни сгради. И все пак не шокира, а се вписва изцяло – целта е да обогати характерната за кв. „Лозенец“ атмосфера. Дизайнът е подчертано градски, но модерен. Архитектът залага на иновативни решения като се фокусира върху търсенето на светлина (максимално допускане на слънчевите лъчи) и комфорт. Визията прави впечатление и на най-забързания човек. Продуктите, които са вложени във фасадата също са съвременни и отговарят на всички европейски сертификати. В цялата постройка има точно осем жилищни апартамента – така тя става дори по-атрактивна и съответно – по-желана от обитателите.

Името на сградата...

Носи името на едно от най-нежните цветя. Така тя става символ на природата в квартала. Заедно с останалите от едно време китни къщи с малки зелени дворчета създава своеобразен зелен кът в един от най-близките до оживения център квартали. В двора ѝ са запазени всички стари живи дървета, пазители на аристокрацията. Инвеститорът вижда смисъл и в ново озеленяване, но семпло: стандартна тревна площ, много цветя (не само далии!) и две нови дървета. Цялата зеленина създава усещането за дивото в цивилизацията. Дава възможност да се полюбуваш на красотата ѝ и да подишаш по-чист въздух. А съседите имат едно по-удобно и здравословно място за общуване.

Целогодишно енергоспестяване

И макар че цветето далия цъфти само през лятото и есента, сградата предлага оптимални условия за обитаване целогодишно. Изградена под знака на енергийната ефективност, тя е предпочитана от всеки, който мисли за здравето си и за околната среда. Функционира с максимално енергоспестяване – заложено още при избора на градива (керамични блокове Porotherm 25 N+F и Porotherm 12 N+F). Системите за допълнителна топлоизолация, дограма и звукоизолация само завършват зелената идея.

Свързани статии