Сграда Три на бизнес комплекс Експо 2000

Сграда Три на бизнес комплекс Експо 2000

Архитект
Проарх АД
Местоположение
град София, бул. „Никола Й. Вапцаров“ 53
Реализация
2017
Предназначение
Обществена сграда
РЗП
10 000 m²
Модел тухла
Porotherm 25 N+F, Porotherm 12 N+F

Отвън

Основно впечатление прави огромната конзола пред сградата, която е поддържана от седем увити помежду си колони. Другият отличителен белег за мястото е богатата зеленина, разпростряна на три места: в своеобразния вътрешен двор; отвън, ограждайки комплекса; и не на последно място – ексцентрично покривайки част от фасадата на сградата.
Комплексът има добра локация и е лесно достъпен с личен или градски транспорт. Архитектурата е модерна и има разчупен силует – усуканите колони, двете части с различна височина (съответно с осем или три етажа), кръстосаните стълбища.
В комплекса има кафе-ресторант, в който на обяд могат да се нахранят и отпочинат над 80 души. На пешеходно разстояние има още места за хранене, магазини, спортни центрове и зони за почивка.

Отвътре

До офисите се достига през лобито на централния вход, което е високо (около седем метра) и обширно – по този начин се създава усещането за простор. Проектирано е с идеята за съвместяване на красиво и функционално. Вътре можем да се насладим на зелени стени и интересна рецепция. Достъпът е лесен и за хора с увреждания – асансьорите, стълбите и санитарните помещения са оптимално разположени.

Златна оценка за енергийна ефективност

Сертификатите за устойчиво строителство, особено по критериите за енергийна ефективност и минимално съдържание на вредни емисии, не се придобиват лесно. В този случай използваните строителни материали за изграждане на стените (Porotherm 25 N+F, Porotherm 12 N+F) имат ключова роля. Така сградата получава златни сертификати (отлична оценка) за устойчиво строителство и енергийна ефективност.

Свързани статии