Сграда „Любата“

Сграда ''Любата''

Архитект
„Аедес студио", арх. Пламен Братков, арх. Росица Браткова
Местоположение
град София, кв. Лозенец, ул. "Любата" 13
Период на реализация
2008-2015
Предназначение
Многофамилна сграда
РЗП
2500 m²
Модел тухла
Porotherm 25 N+F, Porotherm 12 N+F

Били ли сте някога в софийския квартал Лозенец? В разцвета си през 90-те години, той бива хаотично застроен като резултатът е изобилие от форми и цветове в сравнително малка площ. Назрява нуждата за сграда, която да привлича окото, но и да създава повече обем по естествен начин и „Любата“ е решението.

Перфектното вписване в „екстериора“ на града

Поглеждайки сградата се пренасяме в миналото – виждали ли сте старите сгради, подчинени на едновремешната българска строителна традиция? София е пълна с тях, но като че ли сме така забързани в ежедневието си, че не успяваме да намерим време или дори желание да обърнем внимание на уникалното в столицата ни. „Любата“ е начинът, по който архитектите от студио „Аедес“ ни напомнят, че сградите не са просто място за обитаване или част от екстериора на града – те са неговата ключова съставна единицa.
„Любата“ носи името си от улицата, на която се намира. В сърцето на квартал Лозенец, тя е контрастът сред всички сгради наоколо. Конструкцията ѝ следва примера на типична плевня или на традиционна къща – с тежък каменен партер и с леки дървени обеми. Новата сграда деликатно се вписва в презастроения квартал.

Четири части и партер - дърво, керамика, камък и стъкло в едно

За да се намали тежестта на дървото и в същото време да се подсили чувството за индивидуалност на жителите, сградата е разделена на четири части. Всяка има различни размери и този асинхрон впечатлява допълнително. Погледнато от улицата, сградата оставя впечатлението за един ред къщи, всяка изпълнена от керамика и покрита с дървени плоскости, вариращи по размер и посока. Разделянето на тези къщи става от стъклена лента, която вечер свети. Има отвори за прозорци и балкони, някои от които с дървени капаци – още една препратка към старото строителство.
Партерът е от същия камък като този на тротоара – така той се „разлива“ наоколо и изглежда като неизменна част от терена. Отделя се от четири дървени обеми и стъклена ивица. През нощта, когато тази ивица излъчва светлина, ефектът е невероятен.
Използваните материали са една умишлена небрежност и напомнят за красотата и чувствителността на старата българска традиция към естественото. „Любата“ се вписва в обстановката, но в същото време изпъква със своя личен уникален стил.

Свързани статии