Решения с фасадни тухли

Решения с фасадни тухли

Основни принципи

От десетилетия в много страни на Европа многослойната зидария се числи към най-важните фасадни конструкции.
 
При грижливо проектиране и конструиране може да се отговори оптимално на изискванията за дълготрайност, топло- и шумоизолация на външните стени. Последователното разделяне на функциите на зида в няколко слоя с различни задачи позволява пълното използване на уникалните свойства на керамиката.
 
Разнообразието от различни видове фасадни тухли предоставя на архитекта по-голяма свобода за архитектурно оформление. Поради необходимостта от икономия на енергия през последните години значително се повишиха и изискванията за топлоизолация на сградите, съответно и изискванията за топлоизолационните свойства на външните стени.

Решението за стени със зид от фасадни тухли се състои от:
 
  • Вътрешен (основен) зид;
  • Топлоизолация;
  • Въздушен слой - за вентилиране на топлоизолацията;
  • Външен зид - от фасадни тухли.

Вътрешен слой (основна зидария)

Вътрешният тухлен слой има на първо място носещи функции. Той се предпазва от атмосферните влияния чрез топлоизолацията и е подложен на много малки температурни разлики.

Топлоизолационен слой

Основната роля на този слой е да осигури необходимата топлоизолация. Като изолационен материал се използват предимно плоскости от минерални влакна - стъклена или минерална вата.

Въздушен слой

Неговата роля е да осигури надеждно вентилиране на топлоизолацията и поддържането ѝ суха, за да се гарантират топлоизолационните ѝ качества и по-дългия ѝ експлоатационен живот.

Външен слой (видима зидария)

Външният слой на зидарията служи на първо място като защита на топлоизолационния слой от атмосферните влияния. Той трябва да е устойчив на пороен дъжд, както и на напора на вятъра, но също и допринася за повишаване на шумоизолацията.
При сгради с височина над два етажа се налага употребата и на допълнителни скрепителни елементи, които осигуряват укрепването на външния декоративен слой от фасадни тухли.

Свързани статии