Под същия покрив

Училище с фасада керемиди
Училище Brede De Waterhoef, Ойстервейк

Проект Училище Brede De Waterhoef, Ойстервейк, Холандия
Реципиент Общността на Ойстервейк
Архитект DAT Архитекти, Тилбург
Модел керемиди Actua10LT

Да получи нов шанс

С течение на времето манастирските земи са загубили първоначалната си красота, ограждащата стена се е разпаднала и самият манастир вече не се е използвал. В главната сграда е построено основно училище. Но и това не отговаря на изискванията и затова старото място е получило един нов шанс.

В търсене на идеалната форма

Наетото архитектурно бюро, DAT Архитекти от Тилбург, е потърсило идеалната форма. Спецификациите не са съвсем лесни за изпълнение. Архитект Ефей Рикоф: "Необходимите дванадесет класни стаи, спортна зала, офиси и детски заведения се нуждаеха от значително пространство. И всичко това в сравнително малък квартал, състоящ се от жилищни сгради от 30-те години на миналия век. Помислихме за най-добрия начин да приложим тези спецификации."
 
Самият манастир предлага първите изходни точки. "Съществуващият скатен покрив беше важен критерий, а максималната височина на билото бе определена бързо. Тъй като това е целодневно училище, предпочетохме решение, което да отговаря на всички важни функции на един покрив. Взехме това много присърце, смее се Рикохф. - Във фазата на проектиране сгънахме една малка кутия и поставихме училищната сграда надолу. Тази концепция накрая се превърна в покрива и фасадата, покрита с тъмни керемиди. Този тип керемида е често използван материал в квартала. Поради необичайното нанасяне на плочките не може веднага да се разбере, че това е сграда от 21-ви век.

Да се изрази и контраст

Със своите пропорции и фасади новата сграда създава връзка с манастирската сграда. Рикхоф обяснява: "Вертикалните прозорци на манастира например се отразяват в училището". В същото време трябва да се изрази контраст. "Големите части на покрива са завършени без прозорци, тъй като покривната площ е проектирана колкото е възможно по-голяма. Страничните фасади са с игриви облицовки в ярки цветове, които дават на сградата елемент на мекота".

Билогично разнообразие

Тук децата могат да се запознаят с природата и биологичното разнообразие. "Например: улуците на покрива са монтирани така, че да могат прилепите и лястовиците да гнездят", споделя ентусиазирано Рикхоф.

Свързани статии