Възстановяването на манастир ''Св.Св. Безсребърници Козма и Дамян''

Манастир ''Св.Св. Безсребърници Козма и Дамян''
Манастир ''Св.Св. Безсребърници Козма и Дамян'' / © Винербергер ЕООД

Архитект
aрх. Ангела Маринова МАКТЕР КОНСУЛТ
Местоположение
с. Гигинци общ. Брезник обл. Перник
Реализация
2010
Предназначение
Други сгради
Модел тухла
Porotherm 25 N+F, Porotherm 12 N+F
Модел керемида TONDACH

Манастирът

Манастирът е единственият в Брезнишко и има още две имена "Свети Козма и Дамян" и Черногорски, защото планината над него е Черна гора.
 
Според резултати от археологически разкопки манастирът съществува от 8 века. През XVIII в. е възстановен от светогорски монаси. Разрушен е отново по време на турското робство и възстановен през XX век.
 
В годините обаче е занемарен и на практика пред разпадане. Монасите живеят в стаи от плет и кал. По време на тоталитарния режим в манастира са били интернирани хора заради политическите им убеждения. След това е ползван и като пионерски лагер.

Средства за реставрацията

С нея се наемат двамата обитатели на манастира - игуменът Евгений и монахът Никанор. Гледат кози, биволи, пчели, зеленчукова градина, кокошки и токачки за яйца и заделят всичко припечелено за реставрация и строеж на новото крило. Към събрана сума добавят и парите от сечта на манастирските гори. И така обаче не стига.

Историята на игумен Евгений и монах Никанор

Игумен Евгений отива в манастира през 1998 г., а Никанор – през 2003 г. Игуменът е бил в Света гора три години. Никанор пък е висшист - завършил международни икономически отношения, бивш брокер на борсата в Ню Йорк за една голяма инвестиционна банка. Решил е да стане монах след като вижда, че тази работа не отговаря на ценностите му. С уменията си и натрупания си опит би могъл да спечели пари за реставрирането на манастира, но твърди, че "не е работа на монаха да печели в материалното".

Трескава работа – за да остане нещо за вечността

След като Никанор напуска работа и идва в манастира започват така нужната реставрация. Вдигат ново крило – за да оставят нещо след себе си. В средата на двора обаче все пак оставят нещо непокътнато – една лоза (вижте снимка в галерията).
 
Майсторите са ценни, идват чак от кърджалийското село Черноочене, на около 400 километра. Игуменът се свързал дори със софийска фирма, която осигурява бригадири от чужбина. Идвали са от Холандия, Германия, Швейцария, Франция, дори от далечна Япония. Японците се впечатлили от обстановката - биволи, кисело мляко, забележително възстановяване на манастир. Затова няколко месеца по-късно се връщат и правят филм.
 
Така с дарителски средства (значима част и от Винербергер) е построено ново манастирско крило и църква. Старият храм е възстановен и камбанарията е изградена наново. Вложени са керамични материали: тухли за основна зидария, фасадни тухли, керемиди, керамични настилки.

Материално и духовно

Хотели, затворени комплекси, молове, кина и т.н. Къде остава духовното? Възстановяването на манастир ''Св.Св. Безсребърници Козма и Дамян'' е пример за това как понякога е добре да обърнем гръб на града и материалното и да се насочим към нещо повече.
 
 
 
* Източник: http://www.segabg.com/article.php?id=382557

Свързани статии