Поставете акцент с фасадните тухли Terca

Разнообразие от цветове, форми и повърхности
Двуслойните фасади са изключително здрави и придават на сградата индивидуално излъчване и повишена степен на звуко- и топлозащита.

Вятърът и лошото време могат да бъдат пагубни, особено за фасадата на една сграда.
В крайбрежни зони например съдържанието на соли във въздуха допълнително допринася за суровия климат. Там е важно да се придаде на фасадата устойчивост на атмосферните условия.
Но фасадните тухли са предпочитани и в други региони. Вместо да се измазва фасадата на няколко години, индивидуалното излъчване на сградата се запазва буквално през целия ѝ живот.

Многослойната фасада подобрява микроклимата освен с технологичните си предимства, също и с предимствата на естествения материал – глината.
 
Още древните цивилизации са оценили значимостта на глината и необикновените й свойства. Производството на тухли започва още в 8. век пр.Хр., а развитието им е във възход в средата на 18. век. Една от първите тухларни е построена по заповед на кралица Мария Терезия на възвишението Винерберг.
 
И до днес тухлите на Винербергер търпят постоянно развитие, за да се постиганат оптимални характеристики, които да отговорят на все по-взискателното строителство. Защото ако досега изискванията към тухлата са били предимно товароносимост и устойчивост на атмосферни влияния, то днес на предни позиции се поставят топло- и шумоизолационните ѝ свойства. Енергийните ресурси са на изчерпване и енергията става все по-скъпа, затова пестенето ѝ е приоритет на всеки инвеститор.
 
 
Освен топлоизолационните качества на глината не бива да се подценяват и кумулативните ѝ качества.
Наред със своята порьозна и капилярна структура, чрез която се осигурява топлозащитата на сградата, тухлата притежава и уникалната способност да действа като естествен климатик: температурните колебания се изравняват благодарение на отдаването и приемането на топлина.
 
В зависимост от предназначението ѝ една тухла трябва да отговаря на множество допълнителни изисквания:
 

 • Форма и дизайн
 • Обем на кухините
 • Якост на натиск
 • Дебелина на преграждащите стенички
 • Плътност
 • Топлоизолационни свойства
 • Абсорбация на вода
 • Якост на сцепление
 • Реакция на огън
 • Екологичност
 • Дълготрайност и възвръщаемост на инвестицията
 
А когато говорим за инвестиция, трябва да проявим далновидност, която само материал с дълъг живот може да ни позволи.

За да се постигне максималният потенциал на многослойната фасада, трябва да се спазват няколко основни правила:
 
 • Носещата стена, която също може да е изградена от тухлена зидария, трябва да е дебела поне 17,5 см., а външната поне – 9 см.
 • Ако се използват стандартни анкери, отстоянието помежду им не може да е повече от 15 см. и не по-малко от 6 см.
 • Междината може да се запълни с закрепен за носещата стена изолационен материал  (напр. минерална вата) или само с въздух, както и с комбинация от двете.
 • Въздушните процепи осигуряват оптимална вентилация на вътрешната стена, а евентуално попадналата през челните фуги вода може да се отича безпрепядствено.
 • За да се гарантира перфектна въздушна циркулация, при зидането на външния фасаден слой трябва да се внимава да не попадне разтвор в междината.
 • Двата фасадни слоя се свързват посредством анкери от неръждаема стомана, които придават допълнителна здравина на конструкцията.

Изборът на фасадни тухли не е лесен.
Aсортиментът на Винербергер предлага голям избор на повърхности, цветове и форми. Многобройните, трайно запазващи цвета си тухли дават разнообразни възможности за оформление. Съвременната тенденция за „връщане към природата” търси естествения дизайн и топлота на цветовете. И тук Винербергер има с какво да изненада търсачите на естественото.

Не само цветът, но и формата и повърхността дават допълнителна свободата за оформление.
„Духът от миналото”, когато основният градивен материал е бил тухлата, може да се пресътвори и с дизайнерската серия Antique, при която външния вид на тухлата е изкуствено „състарен”. Понякога няколко сантиметра раместване надясно или наляво накланят везните дали една фасада ще има спокойно и достолепно излъчване или ще играе „закачливо” с погледа. При класическото подреждане се размества всяка втора редица, за да се започне на следващия с половин или четвърт тухла и да се постигне равномерно спокойна оптика.

Свързани статии