ЕМ Билдинг – 3-те стъпала пред Парадайз

ЕМ Билдинг

Архитект
арх. Христо Минковски
Местоположение
град София, ул. "Хенрик Ибсен" 17
Период на реализация
2016
Предназначение
Обществена сграда
РЗП
8700 m²
Модел тухла
Porotherm 25 N+F, Porotherm 12 N+F

Трите стъпала пред Парадайз

Сградата представлява интересно архитектурно решение от три своеобразни стъпала пред новия лайфстайл център Парадайз (от англ. - „рай“). Намира се на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрик Ибсен“. Локацията стана изключително атрактивна след изграждането на Парадайз и откриването на новата метростанция „Витоша“. Освен с метро, столичани могат да стигнат до мястото и с няколко линии на градския транспорт и разбира се – с личния си автомобил.
 
Интерес буди архитектурата на ЕМ Билдинг – три стъпала, които са и предпоставка за обособяването на красиво озеленени тераси. Растенията и тревните площи радват окото както на обитателите на сградата, така и на случайни минувачи. Всичко това прави цялостната визия много различна от иначе скучния стандарт за бизнес сгради в София.

Функционалност и дизайн при избиране на материалите

Зидовете са изградени от висококачествените керамични блокове Porotherm 25 N+F и Porotherm 12 N+F, с които се постига оптимална здравина и топло- и шумоизолация. Предвид разположението на обекта (на самото кръстовище на два от най-големите софийски булеварди), звукоизолацията е от ключово значение. Фасадата е микс от няколко материала – интересно е да се обърне внимание на мраморизирания варовик, специално внесен за обекта от Измир. Прозорците са големи, могат да се отварят отвсякъде и са със специални стъкла, които допускат слънчевата светлина още по-добре.

ЕМ Билдинг отвътре

Сградата е сравнително голяма (РЗП 8 700 м2) и има единадесет надземни етажа. Предвид стъпаловидната структура, най-високите са най-малко. По надземните нива са разположени офисите и магазините, а в подземието има паркинг и складове. Пространството на офисите е т.нар. “open space” – oтворено пространство. Това позволява на екипите сами да избират разпределението на залите и бюрата си. До по-високите етажи се стига с високоскоростни асансьори – също от най-висок клас.

Обобщено – всички използвани за новата офис сграда материали и системи са внимателно избрани. Инвеститорът осъзнава как се постига устойчиво строителство и рентабилност: не просто с избор на добра локация, а и с използването на първокачествени строителни материали и системи и с надеждно изпълнение.

Свързани статии