Наградите Wienerberger Brick Award предложиха уникална платформа за световното признание на изключителната керамична архитектура от 2004 г. насам. Използването на продукти на Винербергер не е задължително условие за участие. Наградата има различни категории, които могат да се променят в зависимост от тенденциите и актуални теми.
 
През 2016 г., бяха присъдени награди в следните категории: „Жилищни сгради“, „Обществени сгради“, „Реконструкции“, „Градски решения“ и „Специални решения“. Общо кандидатстваха над 600 проекта от 55 страни, което само по се бе си е нов рекорд. Поради голямото разнообразие от проекти, предварителната селекция от независимо жури имаше нелесната задача да подбере 50 номинации - финалисти. От този списък друго независимо жури, състоящо се от четирима международно признати архитекти избра победителите.

Голямата награда - Проектът „Офис сграда 2226“, победител и в категорията „Специални решения“

Проектът „Офис сграда 2226“ представя реални доказателства, че консумацията на енергия може да бъде намалена и само с настоящите средства за архитектура, без масовото използване на технологията.

Тази година два проекта бяха наградени с Голямата награда. Една от тези награди отиде при проекта „Офис сграда 2226“ от архитект Дитмар Еберле, която се намира в Лустенау, Австрия (Lustenau). Той напълно реализира принципа си "Назад към корените!", който е в основата енергийната концепция на проекта. Цялата сграда се управлява без принудителна вентилация и климатизация, както и без отопление. Самото име на проекта подсказва, че преобладаващата вътрешната температура, която варира между 22 до 26 градуса по Целзий през цялата година. Това е възможно благодарение на 76-см дебели тухлени стени. Единственият енергиен източник е топлината, излъчвана от хора, компютри и осветителни тела. Този революционен подход също впечатлява и в категорията „Специални решения“.

Къща 1014 - втора голяма награда и победител в категория "Градски решения"

Втората голяма награда за проекта „Къща 1014“ е успешен пример за оползотворяване на пространствата в историческите градове.

Втората голямата награда е отредена на проекта „Къща 1014“, намиращ се в историческия център на града Гранолерс – Барселона, Испания (Granollers), Този проект е отличен пример за това как да се оползотворява пространството в градските райони. Дългото и тясно пространство с ширина от само 6,5 м показва екстремни условия на строителната площадка. Като се има предвид, че клиентът желаел дома му да се раздели на две отделни зони, от испанския архитектурен офис HARQUITECTS създадоха поредица от редуващи интериорни и екстериорни пространства. Те се състоят от частен дом, къща за гости, както и тераси и атриуми. Използването на тухли прокарва както традиционна, така и модернистична линия, което съществено допринася за цялостния облик на сградата. В допълнение към голямата награда, този проект също стана победител и в категорията „Градски решения“.

Къща "Гнездо на Термити" - победител в категория "Жилищни сгради"

Къщата „Гнездо на термити“ може да служи като прототип за евтини жилища в тропическите райони.

Термити послужили като вдъхновение за проекта от Виетнам, който спечели в категорията „Жилищни сгради“. Името „Гнездо на термити“ много добре описва плана на сградата най-вече заради разпределението й, където всички коридори, галерии и стаи се събират заедно в една централна стая. За да се преборят с екстремни климатични условия на тропическия мусон, архитектите от ателие „Tropical Space“ решили да построят къщата изцяло от тухли.

Сградата AZ Groeninge - победител в категорията „Обществени сгради“

От разстояние екстериорът на сградата Ей Зет Грьонинге (AZ Groeninge) се проявява като пикселизиран образ и само когато се приближим достатъчно, тя се разтваря в отделни тухлени формати.

Аудиторията на здравния център AZ Groeninge в Белгия е победител в категорията „Обществени сгради“. Докато основната сграда се характеризира с традиционен дизайн, за новата аудитория е замислена контрастираща обвивка. Създава се впечатлението сякаш потъва в земята и само част от нея надстърча над земята. Грубовати тухли обвиват извита фасада. "Тухлите са поставени вертикално, за да се подчертаят извивките на сградата", обяснява архитект Берт Дехулу (Bert Dehullu).

Проектът Марилия (Marilia) - победител в категорията „Реконструкции“

Проектът Марилия (Marilia) представя един изкусен и ефективен начин за разширяване на съществуваща сграда

В категорията „Реконструкция“ победител проектът Marilia от студио SuperLimão в Сао Пауло, Бразилия. Къщата на Руа Марилия (Rua Marilia), датираща от 1915 е една от последните исторически тухлени сгради в района. Вместо да се избере икономически привлекателна алтернатива чрез разрушаване на сградата, тя се съгласи да я запазим. "С Марилия имахме възможност да се създаде проект, който тачи историята, има отношение към строителния материал и опазва околната среда", подчертава архитектът.

Проектът Cluster House - Специална награда

Проектът Клъстър Хаус (Cluster House) е изключителен пример за финансово достъпни и висококачествени жилища.

Специалната награда отиде при архитектурното дуо „Дуплекс“ (Duplex) от Швейцария за техния проект Клъстър Хаус в Цюрих. Като част от тази нова концепция за жилища, жителите се отказват от определени удобства като това да имат свой собствен гараж, но в замяна те са възнаградени с различни услуги, включително споделяне на кола, комуналните кухни, оранжерии, и хотелски стаи за гости.

Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG

"Впечатлен съм от качеството и международния характер на тазгодишните номинации. Те онагледяват как различни архитектурни концепции могат да доведат до уникални и иновативни проекти, дори при екстремни климатични или пространствени условия. По този начин иновативните проекти-победители подчертават разнообразните възможности за приложение на тухлата като строителен материал", коментира Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG.

Свързани статии