Brick Award 2018 - жури

Brick Award 2018 - членове на журито обясняват защо обичат тухли

Известните архитекти на журито на Wienerberger Brick Award 18 не са изключение - гледайте видеоклиповете по-долу, за да разберете защо обичат керамичните материали.

С времето тухлените сгради стават по-добри

Джонатан Сергисън, Sergison Bates architects, Великобритания:
Тухлите имат изключителните свойства да са едновременно фини и да носят светлина, но и да са здрави и яки. Според мен е абсолютно важно да се спомене още един основен фактор: за разлика от други строителни материали, чиито характеристики с времето се влошават, от моя опит – живея от години в Лондон, тухлените сгради просто стават по-добри.
 
 

Тухлите и архитектурата имат дълга история

Марк Мимрам, Marc Mimram Architecture, Франция:
При тухлите много интересни са традицията и модернизмът; връзката между миналото и бъдещето. В продължение на дълги години, по цял свят, тухлите са използвани по специфичен начин. Те идват от земята и стават земя, стават сгради, направени от земя… така те са близко свързани до всяко едно място. Ето защо обичаме тухлите толкова много.
 

Тухлите са символ на човечеството и строителната история

Щефан Ференсци, BEHF Corporate Architects, Австрия:
Тухлите са много традиционен, исторически материал, използван от векове. Те са наистина символ на човечеството и на изграждането на нещо. Да слагаш една тухла до друга и да създадеш една цялост – монолитна, която съществува благодарение на всеки един малък детайл. И да използваш това за различни интерпретация, дизайн, оформяне… това може да бъде реализирано само от материала тухла. Традиционната тухла.
 

Тухлите ни връщат към корените ни

Владимир Арсене, Westfourth Architecture, Румъния:
Тухлите правят две неща. Първо – връщат ни към текстурата на земята, т.е. връщат ни към корените ни. Второ – могат да се приспособяват, могат да поддържат темпото на новите технологии. 
Виждал съм много проекти с тухли – в новата ера, в която живеем днес. Така че тухлите не са непременно старомоден материал. Такива са, но в добрия смисъл на думата: връщат ни старите, добри, традиционни ценности на тектоничната архитектура, но имат и капацитета да използват новите технологии и дори да им дадат специално измерение. Да им дадат топлина (нещо, което понякога изпускаме в тази нова технологична среда) и издръжливост.
 

Свързани статии